Rondhouten

Masten en gieken maakten ze vroeger op een scheepswerf aan de lopende band, maar tegenwoordig zijn er niet veel mastenmakers meer. Het maken van een rondhout vereist namelijk specifieke kennis, vaardigheden en machines.

Het begint allemaal met een vierkante stam waarop de mastenmaker de maten uitzet. Met een meetkundige truc geeft hij het verloop van dik naar dun een bepaalde bolling mee, belangrijk voor het uiterlijk en de sterkte van mast of giek. Een traditionele mast krijgt bovendien een stagbocht, een lichte kromming naar achteren. Dan is het een kwestie van zagen en schaven tot het rondhout rond is.

Goed voor jarenlang zeilplezier

Wij maken grote masten voor diverse zeilschepen zoals klippers en tjalken, maar ook voor een kleiner vaartuig zoals een schouw of bolschip kunnen we rondhouten maken. Naast mast en giek zijn dat bokkenpoten, gaffel en kluiverboom. Meestal gemaakt van een massief stuk hout, bij voorkeur lariks, soms ook verlijmd.

Het beslag wordt hergebruikt van het oude rondhout, of nieuw gemaakt door een van de bedrijven waarmee wij samenwerken. Advies over conservering en behoud is inbegrepen, want het is de bedoeling dat de klant zo lang mogelijk plezier heeft van zijn nieuwe rondhout.

Opties

  • Massief en verlijmd
  • Inclusief beslag
  • Inspectie en advies