Over ons

Vanuit de Rotterdamse museumhaven maakt Hoogstad Scheepstimmerwerk houtwerk voor schepen, al sinds 2002. Niko Hoogstad en Eva de Jong vormen het vaste team. Grote klus? Dan komen er meer timmerlieden, ijzerwerkers en andere vakmensen een handje helpen.

Niko Hoogstad

Niko Hoogstad
Scheepstimmerwerk en installatietechniek

 

Het begint allemaal als zijn vader een klipper koopt om van woonark te restaureren tot zeilend schip. Niko klust als tiener mee, raakt enthousiast en besluit de opleiding tot meubelmaker met specialisatie jachtbouw te volgen. Met dit diploma op zak start hij zijn bedrijf en koopt een eigen schip, een luxe motor uit 1928. Later komt daar een spits bij, voor meer werkplaatsruimte.

Als Niko iets maakt, moet het goed zijn. Het oog wil wat, maar is het ook degelijk, duurzaam en te onderhouden? Vaak grijpt hij terug op ouderwetse timmerwijsheid, soms in combinatie met een moderne techniek of materiaalsoort. Zijn enthousiasme voor alles wat drijft en roest beperkt zich niet tot het timmerwerk, hij zet hoofd en handen graag breed in: van ijzerwerk en installatietechniek tot scheepshistorisch onderzoek en verduurzaming.

 

Facebook
LinkedIn

Eva de Jong

Eva de Jong
Administratie, planning en inkoop

 

Eva heeft niks met schepen, tot Niko een luxe motor koopt. Het bootjesvirus blijkt besmettelijk en nu woont en werkt Eva aan boord en schrijft zelfs over scheepse onderwerpen voor haar eigen tekstbureau. Voor Hoogstad Scheepstimmerwerk doet ze de administratie, planning en inkoop. Of beter gezegd: alles behalve het daadwerkelijke timmeren.

Bij de grotere projecten maakt Eva de bestekken en de nodige berekeningen, bijvoorbeeld voor de capaciteit van de verwarmings­installatie. Komt haar achtergrond in de wetenschap nog eens van pas. Ook bij het documenteren van restauratie­projecten blijkt dit handig, samen met haar schrijvers­kwaliteiten. Maar bovenal zorgt Eva ervoor dat de klussen soepel verlopen dankzij een strakke planning en een goede afstemming met de klant.

 

LinkedIn