Friese tjalk

De tjalk is samen met de klipper hét middel voor vrachttransport aan het begin van de twintigste eeuw. Gelukkig is van die grote vloot een aantal schepen behouden gebleven, nu meestal in gebruik als pleziervaartuig, charterschip of woonschip. Zoals de Friese tjalk Verandering uit 1908. Het zeilschip van net geen twintig meter is zorgvuldig gerestaureerd en heeft nu een tweede leven als varend woonschip.

Slapen in een skûtsje uit het museum

Voor roef en achteronder hadden de eigenaren een bijzondere wens: een betimmering zoals op een tjalk of skûtsje rond 1900, maar wel met optimaal gebruik van de ruimte en eigentijds comfort. Het interieur van een skûtsje in het Fries Scheepvaartmuseum diende ter inspiratie. Wij mochten dit mooie project uitvoeren en deden dat samen met Spant Houtwerk.

De basis maakten we met moderne materialen: een goede isolatielaag en daarover stroken multiplex die heel precies de vorm van de romp volgen. De lariks fronten en deuren zijn juist helemaal traditioneel en geven de authentieke sfeer. Het resultaat is een geslaagde combinatie van toen en nu.

Wij reconstrueerden ook het houtwerk buiten: roeframen, ingangsdeuren, ramen in de kont en twee koekoeken.

Uitgevoerd

  • Isolatie
  • Betimmering
  • Kasten en bed