Stuurhut

Bij een motorschip zoals een luxe motor of spits is de stuurhut veruit het grootste houten object aan boord. Dat geldt al helemaal voor een sleepboot.

Een stuurhuis is in de eerste plaats functioneel: zo hoeft de schipper niet in weer en wind te staan. Maar een stuurhut is ook ‘voor de mooi’, getuige de prachtige stuurhutten van historische vaartuigen. Met luxe houten paneelwerk, sierlijke toogramen en ingenieuze valramen. Sommige stuurhutten zijn klapbaar om onder lage bruggen door te kunnen.

Authentieke stuurhut – mét moderne techniek

Verschillende motorschepen en een stoomsleepboot kregen bij ons een nieuwe stuurhut. Dat begint met het maken van een computertekening, zo mogelijk gebaseerd op de bouwtekening van het schip. Want alles moet precies kloppen: het lijnenspel, de hoek met het dek en de positie van de ramen en deuren.

Het is een kwestie van scheepskennis, ervaring en een timmermansoog. Het beeld moet authentiek zijn, maar dat gaat heel goed samen met moderne snufjes. Zoals de hele stuurhut monteren op trillingsdempers of zonnepanelen integreren in het dak.

Opties

  • Restauratie en reconstructie
  • Ontwerp naar tekening of foto
  • Vast en klapbaar