Woonschip

Een varend woonschip biedt ongekende vrijheid, nog meer dan een woonboot of een vaste waterwoning. Het mooie is dat je tegenwoordig voor die vrijheid niets aan wooncomfort hoeft in te leveren. Goede isolatie, een mooie badkamer en een ruime keuken; het kan allemaal op een schip. Maar je wilt ook op termijn prettig blijven wonen, zonder problemen door lekkage of condens. Een stalen schip is bouwkundig anders dan een huis en daarom is de ombouw van vrachtschip naar woonschip geen klus voor een aannemer maar voor gespecialiseerde vakmensen.

Woonschip verbouwen: van casco naar comfort

Wij hebben al veel schepen verbouwd en van een nieuw interieur voorzien, compleet met alle techniek die daarbij komt kijken. Soms gaat het om het aanpassen van een bestaande betimmering, maar vaak beginnen we met een leeg ruim of een kaal casco. Het interieur kunnen we dan precies naar wens van de klant vormgeven. We zorgen voor optimale isolatie en bij het aanleggen van installaties zoals de verwarming letten we op duurzaamheid, want je wilt comfort maar ook een laag energieverbruik. Op een schip moeten alle systemen goed blijven werken, zowel de verwarming als de elektra en de installaties voor drinkwater en vuilwater. We hebben veel ervaring met de aanleg hiervan op varende woonschepen en bij specifieke wensen zoals een warmtepomp schakelen we een collega-bedrijf in.

Behoud van historisch uiterlijk

Anders dan een grote werf zijn we helemaal gespecialiseerd in historische schepen, zowel in het restaureren en betimmeren van zeilschepen (klipper, tjalk, aak, etc.) als motorschepen (kotter, luxe motor, spits). Bij de verbouwing tot woonschip laten we het authentieke uiterlijk zoveel mogelijk intact, dus ijzerwerk is bij ons vooral een kwestie van reparatie en restauratie. Toch is er veel mogelijk om het wonen aan boord prettiger te maken, denk aan een stalen kap onder de houten luiken of dakramen voor daglicht en ventilatie. Een museumhaven of welstandscommissie kan eisen stellen aan het exterieur en dan zijn er ook nog de eisen vanuit het certificaat (CvO/CBB). Over beide kunnen wij adviseren, vanuit onze deskundigheid, maar ook vanuit eigen ervaring met het wonen en varen op een historisch schip.

Ieder woonschip is uniek

Smaken verschillen, dus bij ieder project gaan we in gesprek met de klant over het design en de materialen. Van traditioneel tot modern, alles is mogelijk. Samen komen we tot een goed ontwerp, met een slimme indeling van de ruimte die past bij hoe de bewoners het schip gaan gebruiken. Dat is soms een puzzel, bijvoorbeeld als de stahoogte beperkt is, maar onze scheepstimmermannen gaan de uitdaging graag aan. We kijken naar wat er maximaal kan binnen het budget en als een eigenaar kosten wil besparen door bijvoorbeeld zelf het schilderwerk te doen, dan kan dat uiteraard. Alleen met de kwaliteit schipperen we niet, want we willen dat het schip uiteindelijk wegvaart met een betimmering waar we trots op kunnen zijn en bovenal: met aan het roer een tevreden klant.

Plannen om te gaan wonen op een schip of een woonschip te verbouwen?

Als er vragen opborrelen over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op.

Totaalpakket

  • IJzerwerk
  • Exterieur
  • Isolatie
  • Installaties
  • Timmerwerk